Tieners en Rouw
Voor tieners in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar worden diverse bijeenkomsten georganiseerd voor lotgenoten. De jongeren (tieners) komen ongeveer eens per 3 maanden bij elkaar op de vrijdagavond. Deze avonden worden begeleid door Marijke van Vilsteren en Ria Maes. De eerste keer staat in het teken van kennismaken. De volgende keren wordt het programma mede bepaald door de groep, het jaargetijde en de begeleiders. Denk aan speciale dagen, zoals; “feestdagen”, Valentijnsdag, vakantieperiodes. Ook wordt er gebruik gemaakt van het spel: “Alle sterren van de Hemel”.
Hieronder een reactie van een ouder, wiens dochter deelneemt aan een lotgenotengroep:
Het was weer een waardevolle avond vrijdag. Mijn dochter vindt het fijn om er naar toe te gaan. Ik was het vrijdag toen ik thuiskwam uit mijn werk even vergeten, maar zij denkt er goed aan en gaat op zoek naar een mooie foto. Ze vindt het fijn om erover te praten, met mij doet ze dat ook, maar bij jullie hoort ze het ook van anderen en wordt er dieper ingegaan op herinneringen en gevoel. Zij ervaart de “herkenbaarheid”van gevoelens als heel positief en dit ervaar je niet zo bij een vriendin die het niet heeft meegemaakt. In de auto op de terugweg raken wij ook niet uitgepraat en thuis praten we er ook nog lang over na, ieder weer met zijn eigen gevoelens. Ik wil jullie bedanken dat jullie dit organiseren, het doet mij goed om haar hier zo positief en waardevol mee om te zien gaan.
Erg waardevol, dank jullie wel.
Ik mis je! Wat nu…?
Nodigt u uit!
Voor een bijeenkomst met als thema jongeren met gemis en verlies.
Op:
Dinsdag 13 september 2016 van 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur – Parkhuys Almere, Bunuellaan 1, 1325 PP Almere
Dinsdag 20 september 2016 van 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur – Flevomeerbibliotheek, de Rede 82, 8251EX Dronten
Dinsdag 27 september 2016 van 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur – Flevomeerbibliotheek, Harmen Visserplein 5, 8302 BW Emmeloord
Alle jongeren hebben of krijgen te maken met verlies. Verlies door overlijden, een ernstige ziekte van iemand die hun dierbaar is; je verliest alles wat vertrouwd en gewoon was en gaat een nieuwe, onbekende fase in. Wanneer jongeren te maken krijgen met verlies, wordt hun veerkracht op de proef gesteld.
De confrontatie met verlies heeft vaak invloed op hun functioneren op school. Jongeren gaan anders om met verdriet dan volwassenen. Het is voor hen vaak heel moeilijk om uiting aan gevoelens te geven. De behoefte om niet anders te zijn dan anderen, kan maken dat jongeren alleen komen te staan in hun verdriet. De mensen die werken in het voortgezet onderwijs maken dagelijks jongeren mee in de leeftijd van 12-18 jaar die daarmee te maken hebben.
Verschillende organisaties op het gebied van jongeren en verlies in heel Flevoland hebben een programma samengesteld dat gaat over jongeren en gemis; Ik mis je! Wat nu..?
Scholen kunnen gebruik gaan maken van een mooi samengesteld modulair programma. Er zijn modules voor leerlingen en voor ouders. In het programma wordt emotie met kunst verbonden.
Bijeenkomst
De bijeenkomst is bedoeld voor allen die te maken hebben met jongeren en verlies en zich willen laten verrassen en inspireren. Te denken valt aan; ouders, leerkrachten voortgezet onderwijs, zorgcoördinatoren, mentoren, hulpverleners…
Programma
19.30 Inleiding
20.00 ‘Je wordt er drie keer zo oud’; van het verhaal van Thomas, vertelt door zijn moeder, Marie Jose Pulles. Over verlies en hoe dit doorwerkt in het leven.
20.30 Rondloop; u wordt uitgenodigd voor gesprek, inspiratie, inzicht en ontmoeting.
21.30 Einde
Informatie
Bea Dame; coördinator Netwerk Palliatieve zorg Almere, 0650939594,b.dame@npzalmere.nl
Aanmelden kan tot 13 september
Met vriendelijke groet,
De betrokken organisaties; Netwerken Palliatieve Zorg Flevoland, Rouw NOP, FlevoMeer Bibliotheek, Parkhuys Almere, Stichting de KIM