Primeur voor het Groenhorst college lesbrief “Ik mis je, wat nu?”
Klik op onderstaande link voor het persbericht
Primeur voor het Groenhorst college
Interview Dorien met radio 257 “Onder de Toren”
Het Groenhorst College in Emmeloord mag als eerste gebruikmaken van het programma “Ik mis je, wat nu?”, over gemis bij jongeren. De confrontatie van jongeren met verlies of gemis heeft vaak invloed op hun functioneren op school en dit programma sluit hierop aan. In het radioprogramma Onder de Toren van radio 257 heeft Dorien Hilderink van RouwNOP, de organisatie die dit programma onder andere heeft samengesteld, een interview hierover gegeven.
Hieronder de link met het radio interview wat Dorien heeft gegeven op radio 257.
Interview Onder de Toren met Dorien Hilderink
Interessante link: De Wereld van Verschil:
De Wereld van verschil is een platform voor jongeren met een ernstig ziek of overleden gezinslid. Hier staan staan ‘samen zijn ‘ en ‘afscheid nemen’ centraal. Het is een plek waar je herinneringen kunt ophalen en bewaren. Je kunt er ontdekken, ervaren, voelen, doen en delen. Je kunt een gratis account aanmaken om gebruik te maken van deze online Wereld van Verschil. Klik hier om de website te openen.
Voor meer informatie of vragen over RouwNOP kunt u een e-mail sturen naar: rouwnop@gmail.com
Inspiratiedag 29 november 2014
Zondag, 21 December 2014
Korte impressie van de inspiratie-dag op zaterdag 29 november 2014, voor vrijwillig(st)ers die betrokken zijn bij mensen die met rouw te maken hebben.
Leidraad was de dag-tekst:
Jij bent mij
En ik ben jou
Ik steun jou
En jij steunt mij
Ik luister naar jou
En jij luistert naar mij
Onder leiding van Marita Fennema maakten we kennis met diverse werkvormen die ook gebruikt kunnen worden in de groepen, zoals lichtmeditatie, luisteren naar muziek en teksten, woordkaartjes kiezen en aan jezelf en elkaar vertellen wat die woorden bij je oproepen. Ook maakten we in groepjes een gezamenlijk schilderij en konden we ervaren hoe je daarbij op elkaar reageert. We leerden gedichten maken in de vorm van een ‘elfje’ of ‘rondeel’ en componeerden tot slot met de gehele groep zomaar een nieuw lied!
Twee gedichten die deze dag ontstonden:
Kijken
Naar stilte
Luisteren naar licht
Proeven van de kleuren
Donkerblauw
Hou het licht en wees creatief
Tranen mogen er zijn, geef ze ruimte
Verdriet komt voort uit liefde
Hou het licht en wees creatief
Schreeuw, dans, zing, lach en voel je lijf
Zoek lotgenoten in vreugde en verdriet
Hou het licht en wees creatief
Tranen mogen er zijn, geef ze de ruimte
Het was echt een inspiratie-dag. Marita, dank je wel.
Rotaract Emmeloord sponsort RouwNOP
Zondag, 21 December 2014
Eind 2014 heeft de Rotaract RouwNOP gesponsord met de opbrengst van 2 activiteiten. Namelijk met de entree van de feestavond en met de verkoop van wijn van Groot Vertrouwen op de kerstmarkt in Emmeloord. We willen de Rotaract heel hartelijk bedanken voor dit mooie initiatief. We hopen dat met deze acties we weer onder de aandacht zijn gekomen bij de mensen in de Noordoostpolder. Daarnaast zullen we de financiële bijdrage zinvol besteden om ons programma mogelijk te maken. Nogmaals: bedankt!
Lezing door Leo Fijen
Woensdag, 22 Oktober 2014
Leven met de dood
Hoe vind je woorden als er geen woorden zijn?
Wat kun je doen om iemand bij te staan?
Leo Fijen houdt een lezing over dit onderwerp. Leo Fijen is hoofd van omroep RKK en maakt daar programma’s over zingeving en geloof. Hij is auteur van succesvolle boeken, onder meer over afscheid en rouw.
Maandag 10 november 2014
Aanvang: 19.45 uur
Plaats: De Hoeksteen, Nagelerstraat 2 te Emmeloord.
Tijd: De lezing begint om 19.45 uur. Zaal is open om 19.30 uur.
Toegang: Entree is gratis. Koffie en thee voor eigen rekening.
Voor meer informatie, klik hier voor de leaflet
De wereld van verschil
Donderdag, 4 September 2014
De wereld van verschil is ontwikkeld voor MCC Flevoland. Het begon ooit met een landschapskaart gemaakt voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar oud met een aankomend verlies. Hiervoor werd een kaart ontwikkeld met alle soorten emoties. Van woede tot verdriet, van hoop en wanhoop en natuurlijk liefde. Tevens werd een soortgelijke kaart ontwikkeld voor na een verlies. Deze kaarten zijn verkrijgbaar in een koker, samen met een quiz en een brochure voor de ouders.
Digitale wereld
In samenwerking met Monkeybizniz werd gekeken hoe er een wereld van verschil kon komen gericht op jongeren/ jong volwassenen tussen de 12 en 20 jaar. Voor deze leeftijd is er gekozen om een online digitale wereld te maken die daarmee makkelijk toegankelijk is.
Voor deze wereld zijn jongeren gevraagd naar hun ervaringen. Wij als werkgroep zijn hier ook voor benaderd om mee te denken wat deze wereld zou moeten bieden. Deze wereld is ontwikkeld voor jongeren met een ziek familielid of waarvan een familielid is gestorven.
Zo is er de mogelijkheid om opdrachten te vervullen in verschillende landschappen. Bijvoorbeeld op de ik-berg, of in de grot van verdriet. Ook bestaat er een woede vulkaan. Dit alles is mooi vormgegeven. Ook bestaat er de mogelijkheid om samen te chatten met leeftijdsgenoten of om hulp te vragen.
De opdrachten die je kunt doen in de wereld kun je tevens opslaan in een herinneringenbox. Ook kun je ervoor kiezen deze te delen met anderen, maar tegelijk mag je ook voor kiezen dit voor jezelf te houden. Wanneer je ervoor kiest op je herinneringen te delen, kunnen anderen hier een korte reactie op plaatsen.
De moeite waard
Het is zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen op de site. Zelfs als je niet actief iets wilt plaatsen, kun je hier ook een hoop herkenning vinden. Als jongere heb je vaak al meer last van je emoties. Wanneer er dan ook nog iemand ziek is, of als je iemand hebt verloren, wordt dit alleen maar lastiger. In de wereld van verschil merk je, dat dit heel normaal is. Niemand is alleen.
Ontmoetingsdag 26 oktober 2014
Zondag, 31 Augustus 2014
Ook dit jaar organiseren wij weer een ontmoetingsdag, en wel op 26 oktober van 15:00 -17:00 uur in de Bantsiliek. Voor deze bijeenkomst nodigen we nadrukkelijk jongeren (tieners-30 jaar) uit, die rouw van dichtbij hebben meegemaakt. Doel van de dag is elkaar te ontmoeten. Na een gezamenlijk kopje koffie en thee vertellen twee ‘verliesexperts’ hun ervaringsverhaal. Hierna volgt een creatief onderdeel. Als afsluiter van de dag worden de fotoboekjes die gemaakt zijn naar aanleiding van de presentatie ‘jij-ik-wij’ uitgereikt.
We hopen je te zien de 26ste!
Jongeren en rouw ook in andere regio’s
Zaterdag, 30 Augustus 2014
Het werk van RouwNOP wordt gewaardeerd. Zowel in onze eigen regio als hierbuiten. Met financiele ondersteuning wordt een draaiboek ontwikkeld om ook in andere regio’s een werkgroep zoals Jongeren en Rouw NOP in te richten. We werken hier natuurlijk graag aan mee!
Films voortgezet onderwijs
Zaterdag, 30 Augustus 2014
De werkgroep Jongeren en Rouw brengt het thema rouw onder de aandacht op het voortgezet onderwijs. Hiervoor zijn twee films ontwikkeld: een film voor leerkrachten, een voor leerlingen. In de film zijn ondermeer fragementen van interviews te zien, met jongeren die zelf op het voortgezet onderwijs zaten toen zij verlies van dichtbij meemaakten. Zij vertellen over hun eigen ervaring en geven tips aan klasgenoten en docenten. Naast het onder de aandacht brengen, willen we het onderwerp ’rouw’ ook bespreekbaar maken op het voortgezet onderwijs. Vanaf dit schooljaar worden de verschillende onderwijsinstellingen bezocht om te spreken over de mogelijkheden van de films. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!
Ervaring ‘alle sterren van de hemel’
Zondag, 23 Maart 2014
Vanuit de werkgroep zijn afgelopen periode diverse bijeenkomsten georganiseerd waarin het ‘spel’ ‘Alle sterren van de hemel’ wordt gespeeld.
Dit stuk is geschreven door een jonge vrouw van 22 jaar. Zij was een meisje van 13 jaar toen zij haar toen 16-jarige zus aan een noodlottig verkeersongeval verloor.
Tijdens verschillende gespreksgroepen van Rouw NOP, waaronder ook de gespreksgroepen met jongeren, wordt het bordspel ‘Alle sterren van de hemel’ gebruikt. Dit spel biedt een handreiking voor een fijn en diepgaand gesprek, door middel van vragenkaartjes.
Het bordspel werkt met pionnen in de vorm van steentjes, die je na een worp met de dobbelsteen verplaatst over de vakjes op het bord. Deze vakjes omvatten acht verschillende categorieën, namelijk: Gevoelens, Herinneringen, Omgeving, Overlijden, Begrafenis/Crematie, Samen verder op eigen kracht, Welke plek heeft * nu in jouw leven? (* = de overledene), Opdracht (op het kaartje is aangegeven om welke spelopdracht het gaat). Bij deze categorieën horen vragenkaartjes; kom je met je steentje bijvoorbeeld op de categorie gevoelens, dan pak je hier een vraag bij.
Belangrijk is dat dit spel geen enkel wedstrijdelement bevat. Er zijn geen winnaars of verliezers en niets moet. Krijg je een vragenkaartje waar je niet mee kunt of niets mee wilt, dan pak je gewoon een andere.
Het kan zijn dat je bij een vraag van een medespeler zelf ook graag iets kwijt wilt of iets wilt vragen. Of dat een medespeler bij jouw vraag iets wil vertellen. Dit mag altijd, zolang iedereen de ruimte krijgt om zijn eigen verhaal te doen.
Het mooie van dit spel is, dat het onderwerpen aan bod brengt waar je zelf misschien niet zo gauw over durft te beginnen. Je krijgt ook de kans het eens over specifieke herinneringen te hebben, waar je anders simpelweg geen aanleiding voor kan vinden om over te beginnen, maar waar je misschien wel heel graag een keer over zou willen praten.
Ook is het goede manier om herkenning bij elkaar te vinden. Stel dat je de volgende vraag krijgt: ‘Heb je wel eens iets kapot gemaakt als je je boos voelde?’. Je hebt inderdaad wel eens uit boosheid iets zo hard op de grond gegooid dat het kapot was. Beter voelde je je hierdoor niet, sterker nog, je was nog steeds boos en nu was er ook nog iets kapot. Door dit soort vragen kun je er achter komen dat het helemaal niet zo raar is dat je wel eens zo boos bent geweest dat je iets kapot gegooid hebt. Of je krijgt juist een idee hoe je op een andere manier met bepaalde gevoelens om kunt gaan, door een ervaring van iemand anders uit de groep.
De ervaringen vanuit de gespreksgroepen zijn erg positief; bijna iedereen die het spel een keer gespeeld heeft, wil dit daarna graag nog vaker doen. Het spel ‘Alle sterren van de hemel’ is dan ook een hele fijne methode om met elkaar in gesprek te gaan.
Werkgroep verzorgt workshop op Sint Maartenconferentie
Woensdag, 12 Februari 2014
Op zaterdag 8 februari 2014 hebben wij als Jongeren en Rouw Noordoostpolder een workshop verzorgd op de Sint Maartenconferentie in Drachten.
Met Valerie Meijer, Ylonka Kamminga, Thirza Jongejan, Annelies Bouma en Ria Maes.
Wij waren hier aanwezig op verzoek van de Sint Maartenconferentie zelf om meer te vertellen over jongeren in rouw. In totaal hadden elf mensen zich opgegeven voor deze workshop, een mooi aantal. Zeker als je bedenkt dat er andere workshops niet door konden gaan, vanwege gebrek aan interesse. (én vanwege 5000 km schaatsen!)
De conferentie vond plaats in De Arke in Drachten. Een mooie locatie met goede voorzieningen.
Onze workshop begon helaas iets later, doordat de lunch ervoor was uitgelopen. Wij zijn begonnen met een algemeen uiteenzetting van wat RouwNop doet binnen de Noordoostpolder. Naast de jongeren en rouw bestaan er natuurlijk meer groepen die de aandacht verdienen. Ook werden de deelnemers gevraagd waarom zij voor deze workshop hadden gekozen. Wat zij graag wilden leren tijdens deze workshop. Een aantal aanwezige gaven aan werkzaam te zijn met jongeren en zij wilden graag meer inzicht. Vooral hoe ze kunnen omgaan met jongeren in rouw, waar ze op kunnen letten. Hierop hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk antwoord te geven.
Wij gingen vervolgens verder met een presentatie over Jongeren en Rouw. Het ontstaan van de groep, wat voornamelijk voort kwam uit de vraag van jongeren zelf en wat wij aan jongeren kunnen bieden.
Vervolgens hebben wij fragmenten laten zien uit de voorstelling ‘Jij, Ik, Wij’ en de theatervoorstelling ‘101% Verlieswinst?!’. Helaas hadden wij vervolgens wat minder tijd om stil te staan bij onze andere onderwerpen, namelijk de methode ‘Alle sterren van de hemel’ en ‘De wereld van verschil’. Deze beiden zijn kort aangegeven aan de deelnemers van de workshop. We waren later begonnen met de workshop, maar hadden geen extra tijd meer aan het einde van de workshop. Dit kwam echter ook door de grote interactie vanuit de deelnemers. Er werden veel vragen gesteld en de interesse was groot.
Kortom, we kunnen terug kijken op een geslaagde middag bij de Sint Maartenconferentie met positieve aandacht voor jongeren in rouw. Een belangrijk onderwerp waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt.
Foto’s: Melda Wibawa. Verslag: Thirza Jongejan
24 november, 15.00-17.00 uur: alle sterren van de hemel
Donderdag, 14 November 2013
Scan0052 uitnodiging om deel te nemen aan het bordspel Alle sterren van de Hemel
Presentatie Jij, Ik, Wij
Vrijdag, 1 November 2013
Afgelopen zondagmiddag, 27 oktober 2013, was er in de bantsiliek in Bant de presentatie ‘Jij Ik Wij’.
Deze presentatie werd verzorgd door de werkgroep Jongeren & Rouw Noordoostpolder en nog 11 jonge verliesexperts. Met een mooie opkomst van ruim honderd bezoekers werd dit een indrukwekkende middag.
Bij binnenkomst in de bantsiliek viel direct een groot mooi kunstwerk op, dat op het podium was geplaatst. Wat hieraan direct opviel waren de open witte vlakken op het doek, maar dat was juist het mooie ervan. Ook rouw is nooit af. Het is nooit klaar.
De presentatie was ontstaan uit eerdere workshops die gevolgd waren door de jongeren op gebied van drama/toneel; schilderen; muziek en gedichten. Dit alles onder leiding van Fagner ten Hove, Marianne Blom, Mirjam de Jonge en Marian Henselmans. De regie was in handen van Paulien Haakma en zij heeft hier een prachtig geheel van gemaakt.
De presentatie begon onder begeleiding van muziek met het verplaatsen van een aantal fel gekleurde blokken. Vervolgens werd een grote lijst, als in een schilderij, op getild door twee jongeren achter de microfoon. Daarop nam een andere jongere plaats achter de microfoon en een mooi gedicht werd voorgedragen.
Vervolgens kwamen meer jongeren op het podium met allemaal een bijzonder voorwerp in hun handen. Een foto, een knuffel, een beeldje en nog veel meer. Eén voor één benoemen de jongeren, wie zij zijn verloren. Lieve pap, lieve mam, lieve mem, lieve broer, lieve zus. Een absoluut kippenvel moment. De jongeren lopen naar de blokken en leggen het voorwerp daarop neer. Vervolgens vertellen ze allemaal wat dit voorwerp voor hen betekend. Een herinnering aan hun overleden dierbare. Ook vragen zij zich hardop af, wat die persoon zou zeggen als die nu over hun schouder mee kon kijken. Zou hij of zij zeggen dat het goed gaat, of daar juist anders over denken? Ook wisten de jongeren te benoemen wat de dierbare al gemist had. De mooie en minder mooie dingen. Een geboorte, het afstuderen, maar ook het overlijden van opa en oma.
Onder begeleiding van indrukwekkende piano spel, lopen de jongeren af en komen drie andere jongeren naar voren. De lijst wordt weer opgetild, maar nu voor stukken van het enorme schilderij gehouden. Een vrouw met daarom heen hartjes en luchtbellen, een splitsing in het leven. Het begin is vrolijk, want er is nog niets gebeurd. Na het overlijden volgt een splitsing. Het ene deel van het leven is somber en kleurloos, maar aan de andere kant komt toch weer een beetje glans. Er groeien weer nieuwe takken. Als laatste werd een mooie rivier getoond, met op de achtergrond de muziek van het lied ‘de rivier’.
Wat volgt is een ingrijpende afwisseling van meer gedichten over hoe jij en ik, altijd wij zal zijn, bijzonder piano spel van twee van de groepsleden en meer gedachtegangen over de dierbare die zo gemist wordt. Ik mis je, als ik thuis kom, of als de hele familie bij elkaar is. Kon je maar hier zijn en zien hoe het nu gaat. Ik hoop alleen maar dat ik ooit word zoals jij en vooral dat jij het nu goed hebt.
Hierna namen alle jongeren plaats op het podium en één voor één halen zij hun voorwerp weer van de blokken, daarbij benoemen ze opnieuw wie ze zo missen. De ontroering in de zaal was voelbaar, vooral omdat de jongeren ook wisten te benoemen wat de dierbare altijd voor hen zouden betekenen. Ik zal voor altijd trots op je zijn, altijd aan je blijven denken. Je leeft voort in mij.
De jongeren hebben wederom een prachtige presentatie weten neer te zetten in de bantsiliek. Na hun eerdere voorstelling 101% verlieswinst, was dit een mooie en vernieuwende presentatie waarvan een boekwerk gemaakt zal worden. Deze zal via de website te bestellen zijn: www.rouwnop.nl
(persbericht De Noordoostpolder)
Artikel geplaatst in de Stentor
27 okt2013. Presentatie: Jij, Ik, Wij.
Zondag, 6 Oktober 2013
Achtergrond bij de presentatie Jij, Ik, Wij.
Alweer 8 jaar geleden is het idee ontstaan om als jongeren die een dierbare hebben verloren bij elkaar te komen en iets te betekenen voor andere mensen die met verlies te maken hebben. Dit jaar hebben wij met een aantal jongeren gebrainstormd over de manier waarop we dat willen doen. Uit deze workshop bleek dat het de jongeren aanspreekt om op een creatieve manier stil te staan bij diegene die zij missen.
De werkgroep heeft het creatieve weekend georganiseerd, waar een grote groep jongeren aan deel heeft genomen. Dankzij de inzet van Ria Maes en Marijke van Vilsteren en fantastische vrijwillige workshopleiders konden we vier workshops aanbieden. Namelijk: schilderen (onder leiding van Mirjam Kirpenstein), drama (onder leiding van Marian Henselmans), gedichten (onder leiding van Marianne Blom) en muziek (onder leiding van Fagner ten Hoove). Het was een bijzondere en fijne dag, met elkaar en veel creativiteit. We zijn als werkgroep ook heel blij met de betrokkenheid van een zestal tieners.
De ‘producten’ van het creatieve weekend willen we graag met u delen. Hiervoor hebben we een presentatie in elkaar gezet, onder eindregie van Paulien Haakma, dezelfde regisseuse die destijds het theaterstuk ‘101% verlieswinst’ regisseerde.
Wij willen iedereen van harte uitnodigen om bij onze presentatie aanwezig te zijn op 27 oktober, vanaf 15.00 uur in de Bantsiliek!
NB: de werkgroep heeft de wens om de resultaten van het creatieve weekend in boekvormte bundelen. Dit boek heeft als doel onze omgeving te laten zien, te laten weten wat rouw met jonge mensen doet. Vooral ook mensen die beroepsmatig te maken krijgen met deze jongeren. Wij denken met name aan docenten op scholen. Ook in andere regio’s kan (moet!) de aandacht voor jongeren in rouw opgepakt worden. Voor het boek zal subsidie aangevraagd worden.
Uitnodiging: alle sterren van de hemel
Donderdag, 5 September 2013
Binnenkort worden er verschillende avonden georganiseerd om met kleinere groepen mee te doen met “Alle sterren van de hemel”. Zodat je op een aparte avond d.m.v. kaartjes met lotgenoten kunt praten over diegene die je zo mist. De jongeren die nog niet veel in aanraking zijn geweest met de werkgroep ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging/mail van Ria Maes. Wanneer ‘oude bekenden’ hieraan mee willen doen graag een berichtje richting Ria: fam.maes@solcon.nl.
27-28 sept: Creatief weekend!
Donderdag, 5 September 2013
Op 7 juni hebben we met een aantal jongeren gebrainstormd over de wensen en behoeften ten aanzien van een activiteit vanuit de werkgroep Jongeren & Rouw NOP.
Naar aanleiding van de brainstormsessie hebben wij begrepen dat er belangstelling is om op een creatieve manier bezig te gaan met rouwverwerking.
Ideeën die in de brainstorm geopperd zijn: theaterspel, gedichten of voorlezen, muziek/dans en schilderen of iets anders creatiefs.
Nu hebben wij als werkgroep het volgende in de steigers gezet: een creatief weekend en een open podium.
Creatief weekend
De werkgroep Jongeren&Rouw NOP organiseert het weekend van 27 september een creatief weekend waarbij het thema ‘rouwverwerking’ centraal staat. Bij deze nodigen wij jou hiervoor uit. Daarnaast ben je natuurlijk welkom om de uitnodiging door te sturen aan andere jongeren.
Het programma van het weekend is als volgt:
Vrijdagavond 27 september
18.00 uur Gezamenlijk eten (voor wie wil)
19.30 uur Introductie op Creatief weekend en Open Podium
21.30 uur Afsluitende borrel
Zaterdag 28 september
9.00 uur Ontvangst
9.45 uur Workshop 1 (keus uit tekst/gedichten, muziek/dans, schilderen, drama)
13.00 uur Lunch
14.00 uur Workshop 2 (keus uit tekst/gedichten, muziek/dans, schilderen, drama)
16.45 uur Afsluitende borrel
Het gehele programma wordt mogeljik gemaakt door giften en donaties. Hier zijn dus geen kosten aan verbonden voor jullie, deelnemers.
Open podium
Om de ‘producten’ van de workshops te presenteren organiseren we op 27 oktober een Open Podium. We bereiden dit op 6 oktober samen met Paulien voor, de regisseuse die er de laatste bijeenkomst ook bij was. Het zou fijn zijn als je hierbij kunt zijn.
We hopen dat dit programma je aanspreekt. Wij hebben er in ieder geval veel zin in. Kortom: we nodigen je van harte uit om op een creatieve manier bezig te zijn met rouwverwerking.
NB: de werkgroep heeft de wens om de resultaten van het creatieve weekend in boekvormte bundelen. Dit boek heeft als doel onze omgeving te laten zien, te laten weten wat rouw met jonge mensen doet. Vooral ook mensen die beroepsmatig te maken krijgen met deze jongeren. Wij denken met name aan docenten op scholen. Ook in andere regio’s kan (moet!) de aandacht voor jongeren in rouw opgepakt worden. Voor het boek zal subsidie aangevraagd worden.
Update ‘De wereld van verschil’
Donderdag, 5 September 2013
De Wereld van Verschil maakt het verschil voor jongeren met een aankomend verlies
“Even merken, dat je niet de enige bent, die af en toe zin heeft om eens keihard te gillen, je kamer te verbouwen of gewoon even te huilen. Iemand die dat begrijpt, zonder je raar aan te kijken. Een stukje herkenning en erkenning van je gevoelens”.
Een stukje uit de brief van Thirza Jongejan uit Emmeloord, die werd voorgelezen tijdens de opening van De Wereld van Verschil. Thirza was 17 jaar toen haar oudere zus overleed. Als 26-jarige blikt ze hierop terug en beschrijft wat ze gemist heeft in die tijd. Dat het belangrijk is dat er nu een online platform is voor jongeren met een aankomend verlies. “Ik ben zeer blij dat De Wereld van Verschil nu een feit is geworden, zodat jongeren die nu in die situatie zitten, wel ergens terecht kunnen, op momenten dat ik dat niet kon”.
Herinneren en (h)erkennen
In De Wereld van Verschil draait het om vastleggen van herinneringen en het vinden van erkenning en herkenning. Helpen om te gaan met het verdriet, de angst en de woede, en stimuleren om fijne herinneringen op te halen en te verzamelen. Jongeren kunnen in De Wereld van verschil lezen hoe anderen hiermee omgaan, dat je niet de enige bent. Dat dit belangrijk is gaf ook de 13-jarige Charlaine Kagenaar uit Marknesse aan. “En de locaties zijn prachtig, echt heel mooi gemaakt”, liet ze de toehoorders weten.
Duidelijkheid
Jongeren gaven aan dat ze graag duidelijkheid willen over hoe het zit. Thirza verwoordt het in haar brief als volgt: “Wanneer iemand ziek is en gaat sterven, komt er zoveel op je af. Wat kun je verwachten in de tijd die gaat komen bijvoorbeeld. De informatie die in De Wereld te vinden is, naast de herkenning, vind ik daarom zo belangrijk”.
Chatten
Binnen De Wereld van Verschil kunnen jongeren met elkaar chatten, of hulp vragen aan een deskundige. De deskundige is te vinden in de vuurtoren. Bo van Aalst van Stichting jongeren en rouw uit Breda, liet de aanwezigen zien hoe de vuurtoren werkt.
Andere locaties zijn de Verdriet Grot, Woede Vulkaan, Angst Ravijn, Vreugdebos, Niks Voelen Woestijn, Afscheid Zee en de Ik Berg. Door opdrachten uit te voeren kunnen jongeren ontdekken hoe ze over bepaalde zaken denken, of kunnen denken.
Memorybox
Foto’s van de uitgevoerde opdrachten, herinneringen, gedachten e.d. kunnen bewaard worden in een digitale memorybox. Daarnaast is het mogelijk om ook in andere memoryboxen te kijken en berichtjes achter te laten als je bijvoorbeeld iets mooi vindt of herkent. De jongere bepaalt zelf in hoeverre hij zijn memorybox wil delen.
Thirza besluit haar brief met “Ik ben zeer blij dat de Wereld van verschil vanaf vandaag echt het verschil kan maken. Voor die jongeren, die nu in de situatie zitten, waar ik toen in zat. En ik ben blij, dat ik er onderdeel van heb mogen uitmaken, een klein steentje heb kunnen bijdragen aan dit initiatief.”
Online.dewereldvanverschil.nl
Creatief weekend!
Dinsdag, 16 Juli 2013
Op 7 juni hebben we met een grote groep jongeren gebrainstormd over een goede, leuke, fijne manier om met rouwverwerking bezig te zijn. Eigenlijk wilde iedereen graag op een creatieve manier aan de gang.
Naar aanleiding van deze inbreng hebben wij als werkgroep een Creatief Weekend en een Open Podium in de steigers gezet.
Creatief weekend
De werkgroep Jongeren&Rouw NOP organiseert het weekend van 27 september een creatief weekend waarbij het thema ‘rouwverwerking’ centraal staat. Het programma beslaat de vrijdagavond en de gehele zaterdag. (zie Agenda voor meer informatie over het programma)
Open podium
Om de ‘producten’ van de workshops te presenteren organiseren we op 27 oktober een Open Podium. We bereiden dit op 6 oktober samen met een regisseuse voor.
Van harte welkom!
Alle jongeren die dit aanspreekt zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Wij ontvangen graag je aanmelding op info@rouwnop.nl. Hier kun je ook je vragen kwijt. Daarnaast is iedereen die geïnteresseerd is naar het Open Podium van harte welkom op de ontmoetingsdag op 27 oktober. Meer informatie hierover volgt.
Leven met een verlies, maar hoe dan?
Donderdag, 23 Mei 2013
De werkgroep Jongeren en Rouw is er om rouw onder jongeren bespreekbaar te maken. Komende maanden wil de werkgroep iets tot stand brengen om jongeren die iemand hebben verloren, te helpen.
Wij willen dan ook alle jongeren die zich aangesproken voelen, uitnodigen om mee te denken. Met welke vragen zit of zat jij? Welke ervaring heb jij opgedaan? Wat helpt jou erdoor? Wat wil je anderen meegeven?
Bedoeling is dat we op een interactieve en creatieve manier met elkaar de vragen en de verschillende ervaringen van lotgenoten in beeld brengen, als basis voor een product dat mensen die te maken hebben met rouw verder helpt. Wij denken zelf aan theater (net als we in 2010 in de Bantsiliek met het stuk 101% verlieswinst hebben gedaan), maar het kan ook zijn dat het wat anders wordt, zoals een DVD of een boekwerk. Ook hierbij is jouw inbreng welkom.
We hopen dat jij jouw vragen of ervaring met ons wilt delen. Om anderen te helpen en om er zelf weer eens bij stil te staan.
Je bent van harte uitgenodigd om mee te denken op 7 juni om 19.30 uur (Lindeweg 45, Fam Maes). Graag weten we vooraf hoeveel mensen we kunnen verwachten, we ontvangen daarom graag je aanmelding op info@rouwnop.nl. Eventueel kun je ook je vragen of ervaringen delen per e-mail.
Online omgeving: Wereld van verschil
Maandag, 18 Maart 2013
Jongeren die op het punt staan een dierbare te verliezen kunnen binnenkort voor hulp naar een speciale website. Deze wordt in Flevoland ontwikkeld en moet op 11 april online gaan.
De site heet “Wereld van verschil” en jongeren van 12 tot 20 jaar kunnen daar een profiel aanmaken. Online kunnen bijvoorbeeld persoonlijke herinneringen beschreven worden. Die kun je delen met anderen of privé houden. Als jongeren daar behoefte aan hebben kunnen ze via de website ook hulpverleners bereiken.
De website is een initiatief van Medisch Coördinatie Centrum Flevoland, een platform van zorgverleners.
Bron: Omroep Flevoland
http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/100263/flevoland-site-voor-rouwende-jongeren
Leden van de werkgroep Jongeren en Rouw NOP zijn betrokken geweest in het ontwikkelproces van de ‘Wereld van verschil’.
Marijke afscheid werkgroep Jongeren en Rouw
Maandag, 18 Maart 2013
Helaas neemt Marijke afscheid van de werkgroep Jongeren en Rouw. Marijke: bedankt voor je inzet!
Interesse om de werkgroep te versterken? Neem gerust contact met ons op.
Boek: Liefhebben en sterven
Maandag, 18 Maart 2013
In 2012 is het boek ‘Liefhebben en Sterven’ van Huib van der Wal uitgegeven. Jongeren en Rouw NOP is betrokken geweest bij deze publicatie.
Fantastische donaties Odd Fellows en Dijkstra Auto Groep
Maandag, 18 Maart 2013
Rouw NOP heeft in 2012 fantastische donaties ontvangen van de Odd Fellows en van Dijkstra Auto Groep. Het spreekt voor zich dat wij hier heel erg blij mee zijn. We zijn nog in overleg hoe we deze donaties optimaal in kunnen zetten om rouw in de NOP bespreekbaar te maken.
Nogmaals: heel erg bedankt!
Coördinatiegroep Rouw NOP
Maandag, 18 Maart 2013
Na het vertrek van pastor Marita is er een coördinatiegroep Rouw NOP ingericht. Deze groep bestaat uit Annelies Bouma, Joke van de Vegte en Ria Maes. De coördinatiegroep zorgt voor de samenhang in de verschillende initiatieven; organiseert de scholing voor de gespreksleiders; is vraagpunt en onderhoudt externe contacten. U kunt contact opnemen met de coördinatiegroep via ‘contact’ in de menubalk.
Spel: Alle sterren van de hemel
Maandag, 18 Maart 2013
Rouw NOP heeft het spel ‘Alle sterren van de hemel’ aangeschaft. Dit spel wordt in de gespreksgroepen ingezet. Eveneens kan het spel in een andere situatie, zoals in een gezin, ingezet worden onder leiding van een gespreksleid(st)er. Neem bij interesse gerust contact met ons op!
Ervaring jongere
Maandag, 18 Maart 2013
Dit is mijn eerste jaar bij jongeren en rouw. Eerst dacht ik eigenlijk dat iedereen daar verdrietig was, maar dat was helemaal niet zo. We deden veel creatieve dingen wat vaak heel leuk en gezellig was. Ook hebben we een keer het spel ‘alle sterren van de hemel’ gedaan, een spel waar ze allemaal vragen stellen over rouw en hoe jij je daarbij voelt. Het is wel lekker om daarover te praten, je bent dan ook niet de enige die dat heeft meegemaakt.
Een verfrissende ontmoetingsdag!
Maandag, 29 Oktober 2012
Afgelopen zondag 28 oktober hebben we in de Buren in Emmeloord weer onze jaarlijkse ontmoetingsdag gehouden. Peter Vader heeft met ons “geworkshopt”. En wel over het maken van contact. Tegenwoordig gaat er veel via het mobieltje of de computer, terwijl echt contact zoveel waardevoller kan zijn! (En vaak niet eens heel veel tijd kost.) En wat straal je allemaal wel niet uit in je contact, er is zoveel wat je onbewust laat zien! Echt een mooie middag om te ervaren hoe het is om echt contact te maken, en welk verschil het maakt. We hebben volop geoefend en ook steeds nabesproken welke signalen je gaf in het contact. Elke nabespreking gaf weer veel stof tot lachen, nadenken en herkenning.
Uiteraard was er ook voldoende gelegenheid voor gezelligheid een hapje en een drankje en elkaar even spreken. Met nog een kadootje van de werkgroep om echt contact te maken en een boel om over na te praten en na te denken weer naar huis.
Aan het einde van de middag hebben we ons langst zittend werkgroeplid nog even in het zonnetje gezet; Jan-Willem Hilderink gaat, na meer dan 6 jaar zich te hebben ingezet, onze werkgroep verlaten. Erg jammer natuurlijk, maar misschien ook weer de gelegenheid voor nieuwe mensen om zich aan te melden. Alle hulp bij de organisatie van onze activiteiten is welkom. Langs deze weg ook nog een keer: Jan-Willem, bedankt voor je inzet!
Marita en Ria, oprichtsters van RouwNop hebben een lintje gekregen!
Vrijdag, 27 April 2012
Vandaag stond in de agenda van de burgemeester; lintjesregen. Nou zo heel erg regent het nou ook weer niet, een lintje krijg je niet zomaar. Omdat Marita Fennema en Ria Maes zich zo lang en betrokken hebben ingezet en nog inzetten voor verschillende activiteiten in de Noordoostpolder zijn ze nu Lid in de orde van Oranje-Nassau. Marita en Ria, de oprichtsters van de verschillende rouwgroepen: Gefeliciteerd!
Jong in de rouw
Donderdag, 19 April 2012
Dinsdag 17 april 2012 waren wij aanwezig bij het symposium Jong in de Rouw georganiseerd door Levamentum. Een aantal leden van de werkgroep organiseerde daar een workshop ‘101% verlieswinst?’ Na de inleiding, hebben we met de groep de dvd bekeken. Aan de mensen in de zaal te zien was het zeker ontroerend en een lach lieten ze toe bij De Safari. Dit was erg bijzonder om te doen. Naast onze workshop was er ook een workshop “Alle sterren van de Hemel” door Daisy Luiten en een lezing van Tineke van Asseldonk en sloten we af met Daan Westerink, zij interviewde drie jongeren met een verlies ervaring. We hebben weer veel mensen kunnen bereiken en daar streven wij naar!